Onderzoekers van Stanford University in de Verenigde Staten deden grootschalig
onderzoek naar biologisch voedsel. Per saldo is biologisch eten niet
gezonder, al kan het er wel voor zorgen dat je minder pesticiden binnen
krijgt, is de conclusie.
De onderzoekers keken naar 223 studies die het voedingsgehalte van biologisch
en niet-biologisch eten vergeleken. Daarbuit bleek alleen dat bij biologisch
eten de kans op de aanwezigheid van pesticiden 30 procent lager was.
Uit de voedselstudies bleek onder meer dat biologisch fruit en groenten
ongeveer evenveel vitaminen bevat als niet-biologische vruchten. En
biologsche melk heeft vergelijkbare hoeveelheden vet en proteïnen.
Er waren ook 17 studies die de gezondheid van mensen die biologisch eten namen
vergeleken met controlegroepen. De studies waarbij mensen waren betrokken
hadden betrekking op een periode van maximaal twee jaar. Hieruit kwamen geen
significante verschillen naar voren, meldden diverse media, waaronder de BBC.
Biologisch eten
Hoogleraar voeding en gezondheid Frans Kok benadrukt tegenover De
Volkskrant dat onderzoek naar de gezondheidseffecten van biologisch
voedsel lastig is, omdat consumenten die voor biologisch kiezen, vaak op
andere terreinen ook gezonder leven.
"Consumenten kiezen om verschillende redenen voor biologisch eten",
stelt ook voedselspecialist Alan Dangour in een reactie tegenover de BBC. "Deze
studie wijst erop dat er vooralsnog geen overtuigende verschillen zijn
tussen biologisch en niet-biologisch voedsel wat betreft het voedingsgehalte
en gezondheidsvoordelen."
In Nederland is biologisch eten de afgelopen jaren steeds populairder geworden. In 2011 bedroeg de omzet van biologische producten 881 miljoen euro, 17 procent meer dan een jaar eerder, bleek afgelopen juni.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl